utorak, 23. studenoga 2010.

kako jeftino otići u egipat?

Piramide na Giza platou, Cairo

Upravo se spremam na put u Egipat, točnije u Cairo. Razmišljala sam da li da rezerviramo posebno avion i hostel ili da uzmemo neki paket. Na kraju me je najjeftinije ispao aranžman preko Lastminute centra, gdje smo 8 noćenja u Cairu platili 3900kn po osobi. U tu cijenu je uključen povratni avion Munchen-Cairo, te smještaj u 5-star hotelu "Pyramisa Cairo". Međutim morate računati još dodatnih cca. 100 eura za put do Munchena i nazad, a ovaj hotel s "5 zvjezdica" je zapravo hotel s 3 zvjezdice po europskim standardima.

Ukoliko vam odgovara ovakav tip aranžmana ( hotel + avion ), na Lastminute centru možete naći još jeftinije ponude. Trenutno za 12.mjesec 2010. nude avion i smještaj u hotelu već od 2879 kn ( 8 dana!). Ova agencija nudi uglevnom letove iz Munchena. ali može se naći nešto i iz Beča i Ljubljane. Ako odlučite ići preko Munchena preko eDreams-a možete naći jeftine letove za Munchen ( ja sam prije dva tjedna našla za 110 eura povratni let). Postoji još jedna opcija, a to je www.gorivo.com. Dakle, s nekim se povezete u autu i cijena je po dogovoru ( sve je provjereno i sigurno, slike tablica su dostupne na internetskoj stranici).

Kako sam ja rezervirala avion+hotel, svih 8 dana sam odlučila provesti u Cairu ( i oko Caira). Međutim, ukoliko se više želite kretati po Egiptu, bolje bi bilo da rezervirate posebno avion, a posebno hotele/hostele, ovisno o tome gdje želite ići. Povratni let Munchen-Cairo se može naći već za 1700kn ( Lastminute Centar). U Egiptu su hosteli jako jeftini, ali to ne umanjuje njihovu kvalitetu. Primjerice, Dina's Hostel nalazi se u centru Caira, a cijena noćenja je 6 eura! Noćenje u jako dobrim hostelima možete naći već od 3 eura po osobi ( i spavaonice i privatne sobe). U Alexandriji možete spavati u Acropole Hostelu u privatnim sobama za 9 eura po osobi. U Luxoru možete spavati u Bob Marley Hostelu za samo 1,99 eura po osobi !! Dakle, ako rezervirate posebno avion (cca. 1700kn) i posebno hostele (računam max. 10 eura po noćenju) sve zajedno će vas ispasti za 8 dana 2284 kn!!

Egipatska viza košta 160kn po osobi, da biste dobili vizu potrebno je donijeti: putovnicu, 2 fotke ( dimenzija 3,5 x 4,5 ), ispunjen formular, potvrda rezervacije avio-karte i potvrda rezervacije smještaja, a na vizu se čeka 2-3 radna dana. Pazite ukoliko želite ići na izlet izvan Egipta ( recimo u Jordan, Pertu) jer tada trebate vizu za više ulazaka u Egipat!

Stepenasta "Djoserova" piramida

U Cairu ima puno toga za vidjeti, a u svim muzejima u Egiptu, ulazima u piramide ćete dobiti popust ukoliko imate ISIC card. Tako da ukoliko ste student, najbolje bi bilo da izvadite tu karticu, jer to je jedina međunarodna studentska iskaznica koju će vam priznati za popuste. Cijena ISIC card-a je 40kn, a da biste ju izvadili potrebna vam je potvrda sa fakulteta o redovnom statusu i mala fotografija (i 40 kn!), te sa svim tim dođete u ured Hrvatskog ferijalnog hostelskog saveza (Trg žrtava fašizma 13), a više informacija možete saznati na www.hfhs.hr.

U Egiptu je valuta egipatska funta (LE), a vrijednost joj je slična našoj kuni ( 1 euro = 7.77 LE ). Na raznim internetskim stranicama došla sam do podataka o cijenama ulaznica za različite znamenitisti u Egiptu (prvo je navedena normalna cijena, a zatim cijena s ISIC card-om) :

CAIRO:
- Plato Gize: 60 LE/30 LE
- Velika piramida: 100 LE
- Kefrenova piramida: 30 LE
- Egipatski muzej: 60 LE/30 LE
- Soba mumija u Egipatskom muzeju: 100 LE/50 LE
- Citadel/Mhmd Ali Mosque: 50 LE/25 LE
- Saqqara: 60 LE/ 30 LE
- Memphis: 35 LE/ 15 LE

ALEXANDRIA:
- Nacionalni muzej: 35 LE/20 LE
- Katakombe: 35 LE/20 LE
- Pompey's Pillar: 20 LE/10 LE
- Biblioteka: 15 LE/10 LE
- Rimsko kazalište: 20 LE/10 LE
- Fort of Qaitbey- 25 LE/15 LE

LUXOR:
- Dolina kraljeva: 80 LE/40 LE
- King Tut: 100 LE/ 50 LE
- Ramses VI.: 50 LE/25 LE
- Hatchepsut: 32 LE/ 17 LE
- Karnak: 65 LE/ 35 LE
- Luxor Temple: 50 LE/ 25 LE
- Der al Medina, Ramsesseum, Medinat Habu: 30 LE/15 LE
- Muzej mumifikacije: 50 LE/ 25 LE
- Dolina kraljica: 35 LE/20 LE
- Luxor muzej: 80 LE/ 40 LE

Sfinga na Giza platou, Cairo

Kad jednom odlučite otići u Egipat, treba odlučiti i gdje sve ići i što vidjeti u relativno kratkom vremenskom periodu. Ja sam se odlučila za nekoliko izleta oko Caira, a također nakon dugo razmišljanja sam odustala od posjeta Luxoru ( u koji se nadam otići sljedeći put kad ću biti u Egiptu). Inače, do Luxora možete vlakom ( ali za to bi bilo najbolje da prespavate tamo) ili avionom. Informacije o vlakovima u Egiptu kao i vozne redove i cijene možete pronaći na stranici www.seat61.com. Avion ua Luxor najbolje je tražiti preko EgyptAira (www.egyptair.com), a obavezno na početnoj stranici (iz koje ste zemlje) odaberite Egipat, tako će vam cijene biti puno jeftinije i iskazane u egipatskim funtama. Cijene povratnih letova se kreću oko 500kn, konkretno sam našla za 10.11.2010. povratni let za 507 LE.
Mumija u Egipatskom muzeju, Cairo


Umjesto Luxora, ja ću se zaputiti vlakom u Alexandriju (208 km), koji košta 50 LE (povratna karta, turbo vlak). U Alexandriji ima puno toga za vidjeti, međutim jako mi je žao što neću imati prilike vidjeti novi podvodni muzej koji se tek počinje graditi. Osim do Alexandrije, vlakom ću se zaputiti i prema Sueskom kanalu, a cijena karte u jednom smjeru je 7 LE (za raspored vlakova pogledati www.seat61.com). Od Sueza microbusom ( 5 LE) ste za 20-ak minuta u Ain Sokhni gdje se možete kupati na predivnim pješčanim plažama. Nadam se da ću uspjeti otići na sandboarding u Siwa Oasis, koje je jedno od najboljih mjesta za bordanje na pijesku. Ti izleti su doste jeftini, a nude se i različite lokacije za bordanje (primjerice El Quataniya San Dunes of 6th October udaljena samo 30 min od Caira). U cijenu izleta ( 200-300 LE) obično je uključen ručak, piće, transport, oprema, instrukcije, dozvole i ulaznice za ono što treba. Na Internetu nema baš puno agencija koje nude sandboarding, najbolja agencija koju sam mogla naći je www.ido-travel.com, ali ne sumnjam da će tamo u Cairu biti pregršt agencija koje nude bordanje i po jeftinijim cijenama.  Naravno, nezaobilazan je i izlet Saqqara, Memphis & Dashur, sve to neke agencije nude za 80-ak eura, međutim mislim da je to bolje tražiti kada dođete u Egipat.  Još ću dva dana provesti na platou Gize i u Egipatskom muzeju, za koji si ostavite dosta vremena ukoliko vas zanima povijest, arheologija i slično. Osim toga, još planiram posjetiti i Grad mrtvih, gdje je stanovništvo toliko siromašno da živi u grobnicama, a do tamo vas može odvesti taksi (dio Caira koji se zove Al Arafa).

Giza plato, Cairo


Nikako nemojte propustiti Khan Ali-Kalili, najveću tržnicu koja se nalazi u muslimanskom dijelu Caira, koja obiluje jeftinim suvenirima, hranom, parfemima, robom... Dakako ne zaboravite se cjenkati!! U Egiptu se možete cjenkati za sve što kupujete, od vas se i očekuje da se cjenkate. Također treba znati i dati napojnicu, jer standard i plaće u Egiptu su potpuno različite od naših (prosječne plaće su 300-500 LE!). Koliko sam upućena u davanje napojnica, mislim da je okej dati 3 LE-10 LE u restoranu (opet ovisi o restoranu), za prtljagu 2 LE, spremačici 10 LE negdje svaka 2 dana.

Kao i sve ostalo u Egiptu i taksi je jako jeftin, međutim taksisti u turistima vide laku zaradu (kao i svugdje u svijetu), pa je ipak potrebno otprilike znati kako se kreću cijene taksije (od Hilton Nile hotela, dakle od centra Caira):
- Nile Hilton - Citadel: 10 LE
- Citadel - Khan el-Khalili: 6-8 LE
- Nile Hilton - Khan el-Khalili: 8 LE
- Nile Hilton - Heliopolis: 15-20 LE
- Nile  Hilton - Airport (sa prtljagom): 40 LE
- Nile Hilton - Coptic Cairo: 12 LE
- Nile Hilton - Giza: 15-30 LE
- Nile Hilton - Zamalek: 5-7 LE

Ove cijene taksija odnose se na jednu osobu, ukoliko put košta 5 LE za jednu osobu, za dvije osobe koštat će oko 7 LE.

Sve je isplanirano, sada još spakirati kofere i put pod noge
Jahanje deva na Giza platou, Cairo


Broj komentara: 8:

  1. svaka čast na iscrpnim informacijama :)!

    OdgovoriIzbriši
  2. grafički i likovno prekrasan web site

    OdgovoriIzbriši
  3. Oduvijek sam željela otići na putovanje u Egipat, oduvijek sam htjela vidjeti piramide

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako bih voljela otići u Egipat, iako malo me strah letenja. Proučavam aranžmane za put i našla sam jako puno onih koji mi se sviđaju. Ako je netko zainteresiran jevo jedne dobre agencije.

    OdgovoriIzbriši